Hoe verzorg je suède schoenen?

2023-07-06
Tom

Suède schoenen zijn heel mooi. Toch? Maar omdat het materiaal zacht en gevoelig is, moet je er goed voor zorgen. Als je wilt dat je suède Magnanni schoenen er altijd als nieuw uitzien en lang meegaan, moet je ze op de juiste manier verzorgen. In dit blogbericht geven we handige tips en advies om je te helpen je suède schoenen goed te onderhouden. We laten je zien hoe je ze kunt beschermen, schoonmaken en verzorgen, zodat ze in topconditie blijven. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten om je suède schoenen mooi te houden.

Wat is suède?

Maar wat is suede eigenlijk? Suède is een type leer dat wordt verkregen door de binnenkant van dierenhuiden te schuren. Hierdoor ontstaat een zachte, fluweelachtige textuur. Suède is gevoelig voor vlekken, krassen en verkleuringen, daarom moet je de juiste stappen nemen om ze te beschermen en onderhouden.

Bescherming

Voordat je je suède schoenen voor het eerst draagt, is het aan te raden om ze te behandelen met een water- en vlekbestendige spray. Deze sprays vormen een beschermende laag over het suède, waardoor het minder vatbaar is voor vlekken en water. Zorg ervoor dat je de spray gelijkmatig aanbrengt en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Reiniging

Suède schoenen kunnen vuil en vlekken verzamelen door dagelijks gebruik. Het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ze er fris uit te laten zien. Gebruik een suèdeborstel om voorzichtig over het oppervlak van de schoenen te wrijven. Op deze manier kun je lichte vlekken en vuil verwijderen. Als de vlekken dieper zijn, gebruik dan een speciale suède reiniger. Breng de reiniger aan op een schone doek en wrijf voorzichtig over de vlekken. Laat de schoenen daarna volledig drogen voordat je ze weer draagt.

Verwijderen van vlekken

Als je suède schoenen hardnekkige vlekken hebben, zoals olie- of vetvlekken, kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen. Gebruik een suèdeborstel om voorzichtig over de vlek te wrijven en probeer het vuil los te maken. Als de vlek aanhoudt, dep dan voorzichtig met een schone doek die licht is bevochtigd met azijn. Wees voorzichtig om de vlek niet verder te verspreiden. Laat de schoenen op natuurlijke wijze drogen en borstel ze daarna opnieuw om de vezels weer rechtop te krijgen.

Onderhoud

Zoals bij iedere schoen moet je ook suède schoenen regelmatig onderhouden. Gebruik een suèdeborstel om de vezels rechtop te borstelen en de schoenen er nieuw uit te laten zien. Borstel in één richting met lichte druk om vuil en stof te verwijderen. Je kunt ook een soort gom gebruiken om eventuele vlekken en markeringen voorzichtig weg te wrijven.

Opbergen

Daarnaast moet je je suède schoenen op de juiste manier opbergen. Bewaar ze op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Vermijd het stapelen van schoenen bovenop elkaar, omdat dit kan leiden tot vervorming en beschadiging van het suède. Met deze tips zullen je suède schoenen voor een lange tijd in goede staat blijven!